Ara
Türkiye'deki CDO'larHazırlayan:   Bülent Kutlu      CEO, Mentee Turkey01-04-2015 00:00:00
Dijital Strajeji ve CDO (Chief Digital Officer) kavramları yavaş yavaş hayatımıza girmeye başladı. Halen gelişmiş ülkelerdeki kadar olmasa bile Türk şirketleri de bilerek ya da bilmeyerek kendileri için CDO konumlandırmalarını oluşturmaya başladılar. Şirketler bilmeyerek CDO atamalarını nasıl yapabilir diye sorabilirsiniz. Sorunun cevabı aslında çok basit.

Şirketlerimizin bir çoğunda özellikle de büyük kurumsal şirketlerde bu pozisyon pazarlama ile bilgi teknolojileri arasında paylaşılmış durumda. Yani hem pazarlama ekiplerinde hem de teknoloji ekiplerinde Sub-CDO lar var. Bazı şirketlerde CDO pozisyonu sadece pazarlama ekibi içerisinde yer alırken bazılarında ise sadece teknoloji ekiplerinde yer almakta. Özetle şunu söyleyebiliriz ki bir çok Türk şirketinde bağımsız ve direkt üst yönetime raporlayan CDO sayısı oldukça az.

Öte yandan dünyada durum bizden daha farklı. Öngörülere göre 2015 senesi sonunda gelişmiş ve gelişmekte olan ülke şirketlerinin en az %25 i CDO ve ona bağlı ekip yapılanmalarını kurmuş olacaklar. Şirketlerin satış ve pazarlama da daha etkin olmalarının en öncelikli yolu dijital stratejilerini oluşturmalarından geçer. Türk şirketlerin bir çoğu dijital stratejisinin olduğunu düşünebilir ya da iddia edebilir ama durum bu açıdan bakıldığında pek iç açıcı değil. Genelde yapılan şey, dijital pazarlama bütçelerinin ajanslara verilmesi ve ajans stratejisi ne ise şirketlerin o stratejiyi kabullenerek planlarını yapmalarıdır.

İşte tam da bu durumda şirketlerin zaman kaybetmeden CDO atamalarını yapmaları ve dijital stratejinin oluşturulması için CDO'ya yetki vermeleri çok önemlidir. Dijital stratejiyi oluşturacak ve takibini yapacak ekiplerin kurulması aslında şirketlerin için çok hayatidir.

Dijital stratejiyi oluşturmak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir, detaylı ve uzun dönemli çalışmalar gerektirir ve ajans inisiyatifine bırakılamayacak kadar da değerlidir. Bilgi Teknolojileri , Bütçeleme , Pazarlama , Satış , Ajans Yönetimi , Ajans Seçimi , Kriz ve İtibar Yönetimi , Sosyal Medya , SEM , SEO , Big Data ve eCRM çalışmaları dijital stratejiyi oluşturmada önemli noktalardır ve geniş bir bilgi birikimine ve tecrübeye ihtiyaç duyulur. Günümüzde satış ve pazarlamadaki başarı geleneksel medyayı kullanma ile değil, dijital medyanın kullanılması ile elde ediliyor.

Dijital pazarlama tecrübesi fazla olan şirketlerin satışlarını rakiplerine göre artırmaları artık kaçınılmaz. 2015 yılında Türk şirketlerinin CDO yapılanmalarını tamamlayıp, sürdürülebilir dijital stratejiler oluşturmaları kısa ve uzun dönemli planlarına büyük katkı sağlayacaktır. ?

İyi şeyler sadece dilemekle olmaz , Onlar için bir şeyler yapmalısınız.

 
 
Paylaş


 
 


    Hakkımızda Gizlilik ve Güvenlik İletişim © CDOTurkey.com 2015