Ara
SOSYAL MEDYANIN DİJİTAL DÖNÜŞÜME ETKİSİKaynak:   Digital Age   Ekleyen:  Begüm Eser   02-10-2017 16:39:49
Sosyal medya markaların dijital pazarlama tarafındaki dönüşümü için önemli bir itici kuvvettir. Peki neden?

Çünkü tıpkı sosyal medya gibi dijital dönüşüm de insanlarla ilgilidir. Dijital dönüşüm, mevcut ve yeni gelişen teknolojileri kullanarak yeni çalışma metotları önerir. Markalar tüketici deneyimini artırmak için dijital teknolojinin kullanımına mutlaka ihtiyaç duyuyor. Müşterileriniz, çalışanlarınız, iş ortaklarınız, dijital dönüşümün ruhunu oluştururken sosyal medya için de kalbi diyebiliriz.

Sosyal medyada gün boyunca trilyonlarca tweet, chatbot, snap, mesaj ve post akıyor. Bu kişiler bu içerikler ile etkileşime giriyor. Örneğin;
• Lansmanından 2 ay sonra Instagram stories’i etkin kullanan kişi sayısı 100 milyondu.

• Facebook mobil versiyonu için AI Lenslerinin testlerini yapıyor.

• 2015’ten 2016’ya sosyal medya reklamlarında %74, sponsorlu içeriklerde %74 artış oldu. (Content Marketing Institute Raporu)

• Epsilon tarafında yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %28’i markanın sosyal medyadaki varlığını yeni ürün veya hizmet satın alımında en önemli sebep olarak gösterdi.

Hal böyle olunca sosyal medyayı dijital tabanlı kararlarınız için kullanmamak açıkça başarısızlıkla sonuçlanacaktır.

Sosyal medya; PR, Satış ve Müşteri Hizmetleri dünyasına mutlaka girer. Müşterilerinizi dünyasını kavrayabilmek için değerli iç görüler sağlar. Sizin sadece dinlemeniz gerekmektedir.

Müşterilerinizin davranışları, ilgi alanları, beğeni ve eleştirileri gibi önemli verilere sosyal medya aracılığı ile ulaşılıp, segmente edebilir, böylece kararlarınızı verirken bu verileri kullanabilirsiniz. Bu değerli içgörü size daha önce hiç olmadığı kadar çok müşterileriniz ile iletişiminizi geliştirebileceğiniz bir fırsat yaratmaktadır. Doğru ve uygun dijital teknoloji ve çözümleri kullanarak müşterilerinizle yararlı, ilgili ve zamanında içerikle iletişimde olabilirsiniz.

Sosyal Medyanın kullanımı ile ilgili bir kaç örnek vermek gerekirse;

• PR & Pazarlama

Örneğin hiç “ice bucket challenge” a katıldınız mı? Hatırlarsınız, ALS hastalığı hakkında bilinirlik sağlamak için yapılmış bir viral sosyal medya kampanyası idi. Kampanyaya Tom Cruise gibi bir çok ünlü de katılım gösterdi. Tam anlamıyla bir Pazarlama ve PR hayali olan kampanya ilk 30 günde 1 milyon Dolar topladı ve 2.4 milyon kişi Facebook’ta taglendi. Belki tüm kampanyalar bu örnekte olduğu gibi viral olamayabilir fakat hedef kitlenizin sosyal medyada yaratıcı bir şekilde ilgisini çekmek size mutlaka verimli bir şekilde geri dönüş sağlayacaktır. Ayrıca böylece müşterileriniz hakkında daha fazla içgörü sağlayacak önemli istatistiklere de erişim sağlayabileceksiniz.

• Müşteri Hizmetleri

2016 yılında ABD’de yapılan araştırma sonucunda? kişilerin Müşteri Hizmetleri olarak iletişime geçmeyi tercih ettikleri mecraların sıralaması aşağıdaki gibi;

Sosyal Medya %34,5
Web sitesi / Canlı chat %24,7
Email %19,4
Telefon %16,1
Mağaza %5,3


Bu rakamlara bakınca sosyal medya platformlarında aktif olarak hizmet veren müşteri hizmetleri temsilcileri ile çalışan firmaların daha mutlu müşterilerinin olması daha yüksek olasılık olarak görünüyor.

• İş Zekası

Markanız hakkında neler konuşulduğunu dinliyor musunuz? Potansiyel müşterilerinizi rakipleriniz hakkında neler söylediğini görerek rekabette avantaj yakalamaya çalışıyor musunuz? Ürünleriniz hakkında geri bildirimleri dinleyip, bir ileri götürerek yeni geliştirmelere müşterilerinizi dahil ediyor musunuz?

Doğru teknolojik platformları kullanarak edineceğiniz bu veriler ile iş süreçlerinizi, stratejinizi, hedef kitlenize ileteceğiniz mesajları optimize edebilirsiniz.

Sosyal medya ile entegre olarak müşteriyi ilk plana alan firmalar modern dijital dönüşümü sürdürebilecektir. Firmanız bünyesinde bir sosyal medya ekibiniz yoksa mutlaka oluşturmanız gerekmektedir. Halihazırda ekibiniz var ise daha efektif kullanın ya da bir ajans ile çalışın.

Hangi pozisyonda olursanız olun sosyal medyanın dijital dönüşüme olan etkisini göz ardı etmeyin. Modern dijital dönüşüm oyunu nasıl oynanacağını ne kadar erken fark eder ve sosyal medyayı da içine dahil ederseniz o kadar erken ödüllerini toplamaya başlarsınız.

*Kaynak: Sproutsocial

 
 
Paylaş


 
 


    Hakkımızda Gizlilik ve Güvenlik İletişim © CDOTurkey.com 2015